Three cold brew drinks

Kahvipedia

Kaikilla aloilla on omat terminsä, niin myös kahvista pitävillä. Olemme koonneet tälle sivulle kahvialan sanastoa, jonka eksoottisimmat termit saattavat aiheuttaa välillä ihmetystä. Tervetuloa tutustumaan!

Americano
Americano tai Espresso Americano on vedellä laimennettu espresso.
Arabica
Coffea Arabica, yleisemmin tunnettu arabicana, on yksi kahvin päälajikkeista. Yli 60% maailman kahvintuotannosta on arabicaa. Arabicaa arvostetaan sen aromin ja miellyttävän maun vuoksi.
Barista
Barista-sana on alunperin Italiasta. Barista tarkoittaa kuumia ja kylmiä espressopohjaisia juomia tarjoilevaa henkilöä.
Café au Lait
Café au Lait on tummapaahtoisesta kahvista ja kuumasta maidosta koostuva kahvijuoma. Puolet juomasta on kahvia ja puolet kuumaa maitoa.
Caffé Latte
Caffé Latte, yleisemmin kutsuttuna latte, on espressopohjainen maitokahvi. Lattet tarjoillaan perinteisesti korkeassa lasissa, mutta nykyään yhä useammin myös isossa mukissa tai kupissa.
Cappuccino
Cappuccino on espressopohjainen juoma, jossa vaahdotettu maito kaadetaan espressoshotin päälle. Kaikista espressopohjaisista juomista cappuccinossa on paksuin kerros maitovaahtoa päällä. Perinteisesti cappuccino tarjoillaan posliinikupista.
Crema
Crema on espresson pinnalle syntyvä kullanruskea vaahto. Crema voi paljastaa asioita espressosta: jos sitä ei ole lainkaan, espresso on todennäköisesti valmistettu väärin.
Cupping
Cupping tarkoittaa kahvimaistelua. Idea on samanlainen kuin viininmaistelussa, tarkoituksena löytää erilaisia aromeja, makuja ja vivahteita juomasta.
Dalgona-kahvi lasissa pöydällä
Dalgona Coffee | Dalgona-kahvi
Dalgona coffee eli dalgona-kahvi on Koreasta maailmalle levinnyt trendijuoma, jonka pinnalle tulee paksu kahvivaahto.
Espresso
Espresso on lyhyt ja vahva kahvijuoma. Se voidaan juoda sellaisenaan tai käyttää pohjana monille erilaisille kahvijuomille.
Flat white
Flat White on espressopohjainen juoma, jossa espresso peitetään ohuella kerroksella vaahdotettua maitoa.
Kahvisekoitus
Kahvisekoitus tarkoittaa kahden tai useamman kahvilajikkeen sekoitusta. Erilaisilla kahvisekoituksilla luodaan haluttu maku ja aromi kahviin.
Kofeiini
Kofeiini on luonnollinen kahvin ainesosa, joka stimuloi keskushermostoa. Kofeiini aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä piristymisen tunteen.
Kuivaprosessoitu kahvi
Kuivaprosessoitu eli natural-kahvi tarkoittaa kahvimarjojen kuivattamista auringonpaisteessa. Kuivauksen valmistuttua hedelmäliha poistetaan mekaanisesta pavuista, jättäen jäljelle paahdettavaksi valmiit kahvipavut.
Kylmäuutettu kahvi
Kylmäuutettu kahvi valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä noin 8-14 tunnin ajan. Helppo tapa valmistaa kylmäuutettua kahvia on valmistaa kahvi pressopannussa jääkaapissa yön yli.
Luomukahvi
Luomukahvi on luonnonmukaisesti tuotettua. Luomuviljelyssä käytetään vain luonnollisia lannoitteita eikä suojeluaineita tai hyönteiskarkotteita hyödynnetä.
Macchiato
Macchiato tulee Italian sanasta "machhiare", joka tarkoittaa värjättyä. Machhiato on joko espresso maidolla tai maito espressolla.
Mocaccino ja café mocha
Mocaccino ja café mocha ovat kerroksellisia espressopohjaisia kahvijuomia. Molempien juomien pääainesosat ovat espresso, vaahdotettu maito ja suklaakastike.
Mutteripannu
Mutteripannu on suosittu menetelmä Italiassa vahvan suodatinkahvin valmistamiseen kotona. Se on myös hyvä vaihtoehto espressojen ystävälle, joka haluaa juoda vahvaa kahvia.
Paahtoaste
Kahvi voidaan paahtaa eri paahtoasteille. Paahtoaste on tärkeimpiä kahvin makua määrittäviä tekijöitä. Kahvin tummuus riippuu siitä, kuinka pitkään ja kuinka korkeassa lämpötilassa kahvi on paahdettu.
Perinteinen pannukahvi
Perinteinen pannukahvi on nimensä mukaisesti kahvi, joka keitetään pannussa. Pannukahvi nautti laajaa suosiota ennen kuin kahvilaitteet yleistyivät. Monille pannussa keittäminen on yhä kätevä tapa keittää kahvia.
Pesty kahvi
Pesty kahvi on yksi kahvin presossointitavoista. Pesumenetelmässä kahvimarjat kuoritaan mekaanisesti, jonka jälkeen kahvipapuja fermentoidaan vesisäiliössä yhdestä kahteen päivään.
Pikakahvi
Pikakahvi on jauhe, joka sekoitetaan veden kanssa kahvin valmistamiseksi. Jauhe sulaa veteen ja juoma on heti valmis nautittavaksi. Pikakahvin kuivatus tehdään yleensä jäädyttämällä.
Pour over eli käsinsuodatus
Pour over eli käsinsuodatus on nimitys useille kahvinsuodatusmenetelmille, kuten Hario V60 ja Chemex.
Pressopannu
Pressopannu on suodatinkahvin valmistusmenetelmä. Jauhettua kahvia ja vettä lisätään pressopannuun, jossa ei käytetä suodatinpaperia.
Reilu kauppa
Reilun kaupan sertifikaatti on todistus raaka-aineiden käsittelystä Reilun kaupan kriteerien mukaisesti. Reilun kaupan tuotteet ovat sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestäviä.
Robusta
Robusta on yksi kahvin päälajikkeista, kuten arabica. Robusta on mainio lisä tummapaahdettuihin kahveihin, joita käytetään espresson valmistamiseen. Robusta on maailman toiseksi eniten tuotettu kahvilaatu maailmassa.
Suodatinkahvi
Suodatinkahvi valmistetaan joko kahvinkeittimellä tai käsinsuodattamalla. Jauhettu kahvi asetetaan suodatinpaperiin ja päälle kaadetaan kuumaa vettä.
Suodatinsuppilo
Suodatinsuppilo on väline, jota käytetään suodatinkahvin keittämiseen. Suodatinpaperi ja jauhettua kahvia asetetaan suodatinsuppiloon ja kuumaa vettä kaadetaan hitaasti jauhetun kahvin päälle.
Turkkilainen kahvi
Turkkilainen kahvi on vahva kahvi, joka valmistetaan puuterimaisesta kahvijauhatuksesta keittäen sitä pienessä kuparipannussa.
UTZ-sertifikaatti
UTZ Certified on globaali sertifiointiohjelma, joka varmistaa tuotannon kestävyyden. UTZ-sertifioitu kahvi on varmennettu kestäväksi.
Back to top