Pauligin Santa Maria tarjoaa grillikesään aasialaisia makuja ja vinkkejä grilliruokien säilyvyyteen

26.4.2022

Grillikesässä maistuvat nyt aasialaiset vivahteet. Makean ja suolaisen liitto ripauksella pientä tulisempien elementtien lämpöä sekä erilaiset suutuntumat ovat tyypillisiä piirteitä aasialaiselle grillaukselle. Pauligin Santa Maria BBQ-uutuudet sopivat kesään ja aasialaiseen makumaailmaan loistavasti. Kotigrillaaja valmistaa kesän herkut turvallisesti helteisenäkin päivänä noudattamalla ruoan valmistuksen perussääntöjä.  

Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva kertoo, että eri Aasian maissa on kussakin omat grillaustapansa. Aasia on iso alue, ja eri maiden keittiöt voivat poiketa paljonkin toisistaan. Yhdistävänä tekijänä liha yleensä aina marinoidaan ja joko pilkotaan melko pieneksi ja grillataan nopeasti kovassa lämmössä, tai grillataan hitaasti isompina paloina epäsuorassa lämmössä.  

– Epäsuora grillaaminen tapahtuu hiiligrillissä hiilten vieressä. Kaasugrillissä sammutetaan kaasupolttimet grillin toiselta puolelta, johon liha laitetaan kypsentymään, Kanerva opastaa. 

Lihassa saa olla myös paljon makua eli lihan voi grillata luineen. Suutuntumaa annokseen saadaan esimerkiksi seesaminsiemenillä. Kesäsin myös vartaat ovat suosittua grillausruokaa. Tuoreista yrteistä vartaisiin ja aasialaiseen grillaukseen sopivat erityisesti korianteri ja sitruunaruoho. 

Aasialaisessa Char-siussa maistuvat hunaja ja soija 

– Esimerkiksi Kiinan pohjoisosissa, Hong Kongissa ja Macaussa liha pilkotaan usein pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi ja marinoidaan hunajalla ja soijalla. Tällaisen grilliruoan nimi on char-siu. Santa Maria BBQ -uutuuskastikkeessa Hunaja & Soija on samoja makuja. Myös Japanissa ja Taiwanissa soija on suosittu grilliruoan maustaja. Myös kasvikset sopivat loistavasti aasialaiseen grillaukseen. Kokeile esimerkiksi parsakaalia, sokeriherneitä, pak choita, sipulia ja ananasta, Kanerva kuvailee.  

– Kun marinoidaan makealla mausteella, kuten hunajalla, tulee olla tarkkana kypsennyksessä, ettei grillattava pala pinnalta ja jää sisältä raa`aksi. Hunaja tummuu ja karamellisoituu grillattaessa, se ei toki ole vielä merkki palamisesta, Kanerva vinkkaa. 

Thaimaalainen aarre, sriracha hurmaa tulisuudellaan 

Thaimaalaisen grillauksen aarre, sriracha-kastike, on saanut nimensä Si Rachan kaupungin mukaan. Tulisessa kastikkeessa maistuvat chili, valkosipuli, viinietikka, sokeri ja suola. Santa Maria -tuoteuutuuksista löytyy sekä srirachalle maistuva grillikastike että marinadi. 

– Kokeile sriracha-kastiketta esimerkiksi grillatun maissin tai vartaiden kanssa. Joidenkin mielestä sellaista grilliruokaa ei ole keksittykään, johon sriracha ei sopisi, joten sitä kannattaa rohkeasti käyttää hyvin monipuolisesti. Grillaa srirachan kanssa kasviksia, esimerkiksi munakoisoa, kesäkurpitsaa ja herkkusieniä tai portobelloa, Kanerva kannustaa. 

Kesän kuumuus haasteena grilliruokien säilyvyydelle 

Jos talven pakkaset yllättävät aina autoilijat, kesähelteet haastavat kotikokit grillin äärellä. Kesän lämpimät säät tuovat joka vuosi omat vaatimukset erityisesti elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kylmäketjun jatkuvuudelle. Ruoan turvallisuutta valvotaan äärimmäisen tiukasti maatilojen alkutuotannosta elintarviketuotantolaitosten kautta aina ruokakauppaan asti. Ketjun viimeinen – ja usein heikoin – lenkki on kotikeittiö.  

YK:n aloitteesta järjestettävää Maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään joka vuosi 7. kesäkuuta. 

Lämmin sää ja ulkona kokkaaminen saattavat luoda juuri oikeanlaiset olosuhteet ruokamyrkytyksen aiheuttaville mikrobeille. Näillä perussäännöllä valmistat ruokaa turvallisesti ulkona kesähelteilläkin: 

  • Elintarvikkeet täytyy säilyttää huolellisesti kylmässä, jotta haitalliset bakteerit eivät pääse lisääntymään varsinkaan lämpiminä kesäkuukausina. Säilytä raaka liha aina kylmässä äläkä jätä kypsennettyä ruokaa tai salaatteja esille aurinkoiseen paikkaan kovin pitkäksi aikaa. Pidä ruoat jääkaapissa kunnes tarvitset niitä, ja siirrä tähteet jääkaappiin mahdollisimman pian. 

  • Huolellinen ja tehokas pesu pitää bakteerit poissa käsistä, ruoanlaittovälineistä ja pinnoilta ja estää mikrobeja leviämästä elintarvikkeisiin. 

  • Kypsennä ruoka oikeassa lämpötilassa ja anna sen kypsyä riittävän pitkään, jotta haitalliset bakteerit varmasti kuolevat. Muista, että broileri ja sianliha täytyy kypsentää läpikypsiksi. 

  • Estä ristiin saastuminen pitämällä kypsentämättömät ja kypsennetyt ruoka-aineet erillään. Käytä aina eri välineitä kypsentämättömille ja kypsennetyille elintarvikkeille. 

 
Lisätietoja
Pirjo Hästbacka, viestintäpäällikkö, Paulig, p. 050 356 8359 

Tuotetiedot

Santa Maria BBQ-maustekastike Hunaja & Soija 350 g 
Maukas, aavistuksen makea ja savuinen BBQ-kastike hunajalla ja soijalla maustettuna. Hyvä suolaisen ja makean yhdistelmä tulisella vivahteella. Kaiken kruunaa soijan antama täyteläinen umamin maku. Sopii hyvin porsaanlihan, naudan, broilerin, kalan, äyriäisten ja kasvisten kanssa. Voidaan levittää grillauksen aikana tai tarjoilla lisukkeena. 

Santa Maria BBQ-maustekastike Sriracha 350 g 
Täyteläinen tomaattipohjainen BBQ-kastike maustettuna ripauksella valkosipulia. Tämän kastikkeen hienostunut tulisuus kestää myös jälkimakuun asti. Erinomainen esimerkiksi lihan, lohen, broilerin ja kasvisten kanssa. Voidaan levittää grillauksen aikana tai tarjoilla lisukkeena.  

Santa Maria BBQ-marinadi Sriracha 75 g 
Mausteisen tulinen aasialaisvaikutteinen marinadi, joka sopii lihalle, lohelle, kanalle ja kasviksille. Lisää kastike noin 600 g:aan lihaa tai kalaa. Marinoi vähintään tunnin ajan ennen grillaamista tai paistamista. Kasviksille riittää noin 30 minuutin marinointi. Kokeile esimerkiksi munakoisoa, kesäkurpitsaa tai sieniä. 

Pauligista  
Paulig on perheomisteinen elintarvikeyritys, joka rakentaa uutta ja vastuullista ruokakulttuuria – sekä ihmisille että maapallolle. Pauligilta saa kaikkea maistuvaa: kahvia ja kylmiä juomia, Tex Mex- ja snacks -tuotteita, mausteita sekä kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Yrityksen brändejä ovat Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green, Poco Loco ja Liven. Vuonna 2021 Pauligin liikevaihto oli 966 miljoonaa euroa ja konsernin palveluksessa on noin 2 400 työntekijää 14 eri maassa. He kaikki panostavat lupaukseen ”For a life full of flavour”. 
www.pauliggroup.com   

Lataa korkearesoluutiokuvat

Back to top